Guide til det bæredygtige køkken

Det er nu vigtigere end nogensinde før at tænke over sin livsstils påvirkning af miljøet. Her spiller kost en stor rolle. For nogen føles det som en evig debat om, hvad man må og ikke må spise. Men om du spiser kød eller ej, er der flere måder, hvorpå din kost kan blive mere bæredygtig. Læs med her og få et par tips.

Bæredygtige fødevarer

Noget af det, der belaster vores miljø allermest, er produktionen af produkter og fødevarer. Det er her, man kan gøre en rigtig stor forskel, hvis man ønsker at leve et mere bæredygtigt liv. Der bliver brugt rigtigt meget energi på produktionen og fragten af madvarer fra hele verdenen. Et af de første skridt du kan tage i den grønne retning, er derfor at købe dine råvarer lokalt og købe dem, når de er i sæson. Så forkortes fragten, til fordel for miljøet, og råvarerne har ikke været opbevaret i drivhuse, der bruger massevis af energi på at dyrke dem uden for sæson.

Du kan også kigge efter bæredygtige muligheder, når du køber færdigproducerede smagsoplevelser. Kig efter bæredygtige bagerbutikker, købmænd og tag gerne på markeder, hvor der kan købes honning, marmelader og oste, som er produceret lokalt på bæredygtig vis. Er du vinelsker, kan du evt. tage et kig på Vinova, som tilbyder et stort udvalg af bæredygtige vine i høj kvalitet.

Modkæmp madspild

Der bliver smidt alt for meget mad ud rundtom i verdenen, og det gælder også i Danmark. Du kan modkæmpe madspild ved at lave madplan, så du kun handler madvarer, som du ved du får brug for. Har du overskydende råvarer, er det en god idé at konservere og sylte dem, så deres holdbarhed forlænges. På den måde opbygger du også et lille spisekammer. Prøv også gerne madspildsposer fra restauranter og dagligvarebutikker – en billig og bæredygtig mulighed.