Der gøres meget for klima og miljø i disse år

Hvem har nogensinde hørt om at asfalt bliver grønnere? Men det er ikke desto mindre hvad der sker, for der er blevet udviklet en helt ny slags asfalt der får bilerne til at køre længere på literen, nærmere bestemt 1,2% længere, og selv om det ikke lyder af meget, så bliver det til virkelig meget når alle bilernes samlede kørsel lægges sammen over tid.

Den nye type skal bruges over hele vejnettet over de næste 15-16 år, hvor det er i alt 3.800 km vej der skal have den nye belægning, hvoraf godt halvdelen er motorveje, men det er kun statsvejene, så kommer resten af landets veje, der løbende vil få skiftet deres belægning så det vil gavne alle steder.

Hemmeligheden ligger i en lavere rullemodstand

Asfalt bliver grønnere ved at den nye belægning giver bilerne en reduceret rullemodstand i forhold til almindelig asfalt, hvilket betyder at bilerne kører længere på literen end normalt, og dermed udleder mindre skadelige gasser og partikler pr. kørte kilometer.

Hvis du skal forholde dig til ordet rullemodstand, så kan du sammenligne det med at spille bold i haven, det kan være svært at få bolden til at rulle hvis græsset er langt, men så kan du klippe det, og på den måde reducere rullemodstanden, så det dækker altså over et emnes evne til ubesværet at bevæge sig over en overflade.

Udviklingen forsætter, de 1,2% er bare en start, hvor det forventes at 1,5% – 2% kan nås inden for relativt kort tid, og igen – det giver meget ud fra en samlet besparelse på alle køretøjer over tid.

Samme sikkerhed, men en rigtig god klimainvestering

Den nye belægning går ikke på kompromis med sikkerheden, alle køretøjer kan bremse lige så godt på den nye belægning som den gamle.

Og kigger vi på den samlede klimabesparelse, så er der virkelig meget at hente her, for det er et af de steder hvor pengene er brugt bedst, i og med at det ikke kræver ret meget ekstra at opnå den besparelse.

Rent økonomisk er den nye type asfaltbelægning i virkeligheden en bedre investering end havvindmøller, som er meget udbredte i disse år.

Dog er det vigtigste hele tiden balancen mellem bæredygtighed og økonomi, så tingene følges ad på en måde, der tilgodeser klimaet mest muligt.

Men fordi det tager tid og kan genere trafikken en del, så tager det så lang tid at få den nye asfalt lagt ud over hele landet, så vær tålmodig hvis du ser at der bliver lavet arbejde med asfaltbelægning, det er ikke for at genere dig, men udelukkende for at hjælpe klimaet.