5 gode råd til at undgå frostsprængte varme- og vandrør

Frost kan gøre stor skade, og det er uden tvivl noget, vi har haft vores del af allerede i år. Vi har derfor her samlet 5 gode råd til, hvordan du i fremtiden kan undgå frostsprængte rør i boligen samt hvad du kan gøre, når dine rør allerede er frosset til.

Sørg for cirkulation i rør

Rørene fryser nemmere til is, når vandet ikke cirkulerer frit rundt i det. Du bør derfor aldrig slukke for cirkulationspumpen om natten, når der varsles hård frost. Det er at indbyde til frostsprængninger i både vand- og varmerør – og det er absolut ikke noget, du ønsker.

Luk for hovedhanen i sommerhuset

Det er ofte i sommerhus at vand- og varmerør sprænger. Det er derfor altid en god idé at lukke for hovedhanen, når du lukker sommerhuset ned for vinteren. Husk også så vidt muligt at tømme alle vandledninger. Selv en lille smule vand i enten rør eller toilet kan give frostsprængnigng

Hold temperaturen på minimum 17-18 grader i boligen

Hvis du ikke selv sørger for at holde en temperatur på minimum 17-18 grader i hele boligen, kan du risikere, at din forsikring slet ikke dækker skader, der er forårsaget af frostsprængte rør – og det er faktisk uanset om der er tale om et sommerhus eller et hus, der bebos året rundt. Du skal derfor sørge for at holde en minimumstemperatur på 17-18 grader i både hus og sommerhus året rundt.

Frostsikre vandrørene

Som tidligere nævnt, så dækker forsikringen ofte ikke, når der ikke er holdt en minimumstemperatur på 17-18 grader i huset – og det kan være svært at overholde i f.eks. et sommerhus, som kun bruges i sommerhalvåret og er ”lukket ned” resten af året. Det kan derfor her være en rigtig god idé at investere i frostsikring af husets vandrør ved f.eks. at installere et elvarmekabel i vandrørene. Det garanterer dig mod frostskader og frosne rør, når temperaturen når under frysepunktet.

Brug ikke en varmepistol

Det kan være fristende at bruge en varmepistol, når rør er frosset til. En varmepistol kan dog nemt ødelægge eller svække røret, hvis du varmer et stykke for længe, og så kan en varmepistol også let antænde brand i støv eller andre brandbare materialer. Hvis du bruger en varmepistol, kan du risikere, at forsikring – enten helt eller delvist – ikke dækker skaderne. Du bør i stedet få en vvs-installatør til at hjælpe med at tø røret op igen ved at sætte elektrisk spænding på røret.