Minimere dit elforbrug nemt derhjemme

Ved du, hvad dine husholdningsapparater koster dig hvert år? Hører du til dem, der slukker pladen på komfuret med det samme, når æggene er begyndt at koge for at spare strøm, men som tørretumbler alt dit vasketøj for ikke at trække fugt ind i huset? Tænk dine husholdningsapparater igennem – det kan nemlig ses direkte på elregningen.

Energirigtige lamper, husholdningsapparater og knapper – trods energimærket står husholdningsapparater for en stor del af den gennemsnitlige husstands samlede energiforbrug.

Der er meget at spare i køkkenet

Ca. 18 % af al husholdnings el bruges i køkkenet til madlavning og rengøring af tallerkner osv., så du kan nemt spare store penge her. Læg låg på gryden, når du koger æggene – på den måde sparer du en stor del af varmen og forkorter kogetiden på pladen. Brug mikroovnen mere: Ved 7-8 gange om ugen får du et elforbrug på 50 kWh om året mod 290 kWh for et komfur.

Varmt vand er også dyrt. Håndvask – især under rindende varmt vand – er en stor elektrisk tyv, fordi den forbruger mere vand end en opvaskemaskine. Små ændringer i temperaturindstillingen for køleskab og fryser har også stor effekt på elregningen: Sænker du temperaturen i køleskabet fra de anbefalede 5 grader til 4 grader, mindsker du elforbruget med op til 10 %.

Nyere hvidevaremodeller betaler oftest sig selv

Solcelleanlæg monteret af en elektriker er en omfattende investering, som kræver et ordentligt budget. At udskifte hårde hvidevarer med nyere modeller er et sparetip som du kan begynde stille og roligt med, før du går i gang med den helt store investering, som fornybar energi. De ældre modeller af hvidevarer forbruger ofte dobbelt så meget som de nyere.

Din tørretumbler trækker også meget strøm, op til 2.500 W for de ældre modeller. Tørring af en ekstra maskine i stedet for at tørre tøjet på stativ kan koste op til 7 kWh, og derfor er der hundredvis af kWh at spare hver år.

Nemt at spare meget

De fleste energiselskaber giver tips til, hvordan man kan reducere husholdningernes energiforbrug. Du kan spørge en elektriker til råds, hvis du ønsker mere viden om energioptimering. Døgnvagt.dk er et elektrikerfirma som både tilbyder låsesmed døgnvagt og elektrikerydelser, heriblandt energioptimering.